Gearchiveerd kennisitem
Download artikel Hypotheekadviezen: Een cultuuromslag is noodzakelijk Download

Hypotheekadviezen: Een cultuuromslag is noodzakelijk

Cultuuromslag bij hypotheekadviseurs door klantgerichtheid

Cultuuromslag bij hypotheekadviseurs door klantgerichtheid

In het najaar van 2010 presenteerde de AFM een rapport over de kwaliteit van hypotheekadviezen. Hieruit blijkt dat er verbetering te zien is in de beoordeelde hypotheekadviezen maar er zijn vervolgstappen nodig. Het AFM rapport is een vervolg op een nulmeting in 2007.

In het AFM rapport zijn vier duidelijke verbeterpunten zichtbaar: 

  • Er zijn minder financieringen verstrekt waarbij de norm van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen wordt overschreven
  • Oversluiten is vaker in het belang van de klant
  • De geadviseerde vermogensopbouw om de hypotheek mee af te lossen sluit beter aan op de risicobereidheid van de klant
  • Er wordt beter geanalyseerd

Volgens de AFM zijn er echter nog verbeterpunten te realiseren. Een concrete opsommingen van mogelijkheden om verbeteringen te realiseren is de volgende:

  • Afschaffen van provisies
  • Nieuw register van adviseurs met een tuchtsysteem
  • Ondersteuning bij het advies
  • Ondersteuning consument
  • Vereenvoudiging producten

Lees het gratis artikel waarin een samenvatting en analyse op het rapport van de AFM over de kwaliteit van de hypotheekadviezen. Daarnaast wordt omschreven wat volgens de AFM moet gebeuren om de klant weer centraal te krijgen.

Bron: B&E

 

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. IntoFinance brengt graag actuele kennis rondom Hypotheken bij u onder de aandacht. Deze vindt u hieronder.

Actuele kennis

Hypotheken: Benchmark Regulation zorgt voor meer transparantie

Per 1 januari 2018 is de financiële sector gebonden aan de Benchmark Regulation. Deze verordening moet ervoor zorgen dat na enkele fraudeschandalen de traditionele benchmarks zoals LIBOR en EURIBOR worden vervangen door transparantere systemen. Een ingrijpend proces voor de financiële sector, het heeft immers impact op je IT, producten en processen. Hoe je daarmee omgaat lees je in deze whitepaper.

Lees verder...

Hypotheken: Trendonderzoek startende intermediairs

Dit uitgebreide trendrapport over startende intermediairs geeft u meer inzicht in de keuzes die deze nieuwe intermediairs maken. Wat drijft ze en wat zijn hun verdienmodellen? Hier lichten we alvast een aantal van de vele resultaten toe. Wilt u meer te weten komen over het opbouwen van klanten of welke dienstverlening belangrijk is? Lees snel verder!

Lees verder...