Kennisitem
Download artikel Hypotheek verstrekken met een blockchain Download

Hypotheek verstrekken met een blockchain

Technologie achter bitcoin verandert financiële wereld

Technologie achter bitcoin verandert financiële wereld

De blockchain, het systeem dat bitcoin mogelijk maakt, kan een revolutie in de financiële wereld veroorzaken. Blockchaining is het systeem achter de digitale munten die de laatste paar jaar zijn opgekomen. Maar ook voor de traditionele banken en hypotheekadviseurs kan blockchaining interessant zijn.

Blockchain, wat is het?

Voordat we ons op de werkvloer van de hypotheekverstrekker begeven, is een technische uitleg nodig. Wat is namelijk precies een blockchain? Het gaat om een database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items. Belangrijk daarbij is dat het een gedistribueerd systeem is, dat door niemand kan worden gemanipuleerd of vervalst, zelfs niet door de beheerder. Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen nodes (knooppunten) plaats. Dit gebeurt door middel van een consensus. Kortom, met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen.

Niet alleen voor WikiLeaks-fans

Veel aanhangers van de blockchain-technologie zijn idealisten die het liefst zouden zien dat het hele huidige financiële systeem op de schop gaat. Zo wist Julian Assange van WikiLeaks de banken en creditcardmaatschappijen, die hem geen diensten wilden verlenen, te omzeilen door donaties in bitcoins te accepteren. Sommige aanhangers van blockchaining hopen zelfs dat virtueel geld de grote banken overbodig maakt. Ondanks dat kan ook de traditionele financiële sector er baat bij hebben.

Hypotheek verstrekken met een blockchain

Neem hypotheken. Als we op de klachten op internetfora kunnen afgaan, resulteren de vele stappen tussen aanvraag en afsluiting van een hypotheek – en de lange tijd die daardoor verloren gaat - in talloze ontevreden klanten. Door blockchains te gebruiken kan het allemaal veel sneller.

Voordelen blockchains

Bij het aanvragen van de lening geeft de klant toestemming aan de hypotheekverstrekker om de relevante data uit de blockchain te halen. Allerlei procedures, zoals een BKR-check, gaan op die manier bijna automatisch. De lening wordt uiteindelijk naar een gecentraliseerd kasboek verplaatst. De voordelen: verbeterde transparantie, snellere doorlooptijden en lagere risico’s (lees: minder fraude).

Blockchaining en de toekomst

In deze whitepaper wordt niet met een roze bril naar een innovatieve toekomst gekeken. Mogelijke obstakels om van blockchaining een succes te maken worden ook besproken. Tot slot wordt de vraag gesteld: hoe wordt u zelf succesvoller door deze technologie in te zetten?