Kennisitem
Download artikel De impact van duurzaam bankieren Download

De impact van duurzaam bankieren

Welke wet- en regelgeving verandert de financiële sector?

Welke wet- en regelgeving verandert de financiële sector?

De mens staat voor een grote opgave duurzamer om te gaan met de planeet. De omslag naar duurzaamheid gaat over bewuste keuzes die op lange termijn voordelen opleveren voor mens en milieu. De Europese Commissie en de High-Level Expert Group on Sustainable Finance (HLEG) willen financiële instellingen daarin helpen door met een wetgevingspakket de Europese kapitaalmarkt duurzamer te maken. Hoe zien die regels eruit en welke implicaties hebben ze?

Duurzaam bankieren wettelijk geregeld

Vermogensbeheerders en institutionele beleggers zullen duurzaamheid mee moeten wegen. Tegelijk zullen ze hun beleggingsprocessen verduidelijken. Omdat keurmerken en labels duidelijkheid scheppen komt er een Europees classificatiesysteem dat duurzaamheid aangeeft. Dit moet bijvoorbeeld tegengaan dat instellingen zich groener voordoen dan ze zijn. Veel van deze zaken zullen in werking treden tussen 2021 en 2022. Betekent dit achteroverleunen? Juist niet!

Wat moet je de aankomende jaren doen?

Het is nu tijd voor actie om als eerste klaar te zijn voor de nieuwe, duurzame realiteit. In deze presentatie wordt aan de hand van tijdslijnen duidelijk wat er op de agenda van de financials gezet moet worden. De aanwijzingen zijn erg praktisch van aard. Bijvoorbeeld wat zet je allemaal op je website om duurzaamheid en duurzaamheidsrisico’s aan te geven. En wie zouden hierbij de kar moeten trekken?

Duurzaam investeren loont

Natuurlijk gaat duurzaamheid niet alleen over het milieu, het gaat ook om transparantie en stabiliteit, en maatschappelijke betrokkenheid. Hoe zorg je dat die factoren niet alleen op schrift, maar ook in je investeringsportefeuille en beleid terugkomen? Het is handig om daar nu over na te denken en tot actie over te gaan. Ben je al klaar voor het nieuwe beleid, dan ben je klaar voor de klant van morgen. Juist, het is een manier om je positief te onderscheiden van de concurrentie. Zet daarin een eerste stap en download de presentatie Sustainable Finace.