Kennisitem
Download artikel Blockchain transformeert de financiële dienstverlening Download

Blockchain transformeert de financiële dienstverlening

5 trends en toepassingen in volle ontwikkeling

5 trends en toepassingen in volle ontwikkeling

In essentie draait de financiële dienstverlening op het faciliteren van een betrouwbare en vertrouwde uitwisseling van kapitaal tussen meerdere partijen die elkaar niet noodzakelijk vertrouwen. Hierin bemiddelen brengt voor financiële dienstverleners grote risico’s met zich mee. Daarom ging de branche steeds meer ging leunen op dure tussenpersonen en handmatige processen. Toen in 2008 de blockchain-technologie ten tonele verscheen keek de branche met grote belangstelling toe. Het bleek namelijk direct dat blockchain een einde kan maken aan de complexe situatie waarin financieel dienstverleners verkeren.

Wat zijn de voordelen van blockchain?

De basis van blockchain is een beveiligd en gedeeld grootboek. Hierin kunnen organisaties hun transacties vastleggen en samenwerken om aanpassingen te valideren. Smart contracts zorgen ervoor dat koop en verkoop automatisch verloopt volgens de vastgelegde afspraken. Dit zorgt ervoor dat bedrijven beter en veiliger kunnen samenwerken. Iedereen heeft namelijk inzicht in alle transacties en fraude is hierdoor quasi onmogelijk geworden. Het is niet voor niets dat bedrijven daarom onderzoeken of ze blockchain kunnen inzetten. Blockchain biedt 3 grote voordelen:

  • Risicovermindering
  • Kostenreductie
  • Verbeterde klantresultaten

5 trends in de financiële dienstverlening

Vooral binnen de financiële dienstverlening zien we dat blockchain wordt ingezet, vanwege de branchespecifieke voordelen. Deze whitepaper gaat dieper in op 5 ontwikkelingen die momenteel spelen in de branche. De huidige situatie en bijhorende uitdagingen worden in kaart gebracht en afgezet tegen de nieuwe ontwikkelingen, hierdoor zijn de voordelen onmiddellijk duidelijk. Deze besteedt whitepaper aandacht aan:

  • Handelsfinanciëring
  • Commerciële verzekeringen
  • Naleving van regelgeving
  • Verwerking van claims
  • B2B contractverwerking

Download de whitepaper en leer meer over de details van de innovaties in deze deelgebieden van de financiële dienstverlening en ontdek hoe blockchain in de komende jaren de branche grondig door elkaar zal schudden. Bereid je voor op de toekomst!