Kennisitem
Download artikel Benchmark Regulation zorgt voor meer transparantie Download

Benchmark Regulation zorgt voor meer transparantie

Op zoek naar benchmark alternatieven

Op zoek naar benchmark alternatieven

De laatste decennia is de financiële sector hard aan de slag gegaan om te beantwoorden aan de wettelijke eisen die hen werden opgelegd. Als gevolg van menig bankschandaal werkt de sector samen met regelgevers om ervoor te zorgen dat er meer stabiliteit en transparantie is en dat investeerders beter beschermd worden. Een belangrijk onderdeel in dit plaatje is de benchmarks of referentiepunten. In dit klimaat startte de Benchmark Regulation.

Introductie van de Benchmark Regulation (BMR)

Op 1 januari 2018 introduceerde de EU de Benchmark Regulation die als doel heeft ervoor te zorgen dat benchmarks robuust en betrouwbaar zijn. Op die manier wil men belangenconflicten in het totstandkomingsproces minimaliseren. Deze BMR bevat eisen voor zowel beheerders, bijdragers als gebruikers van benchmarks.

…en wat nu?

Om te voldoen aan deze eisen is een transitie van de huidige, omstreden benchmarks zoals LIBOR en EURIBOR naar nieuwe alternatieven nodig. Zo gaf de Europese Centrale Bank al te kennen dat zij in 2020 willen overstappen naar een alternatief. Het mag wel duidelijk zijn dat dit een ongelofelijke impact zal hebben op het bankwezen en processen. Er valt geen tijd te verliezen, want 2020 is er sneller dan we denken.

Wat biedt deze whiteper

Deze whitepaper gaat dieper in op de introductie van de BMR, de historie en de pijnpunten. Zo lees je meer over:

  • Historie en tijdslijn
  • Mogelijke alternatieven voor LIBOR
  • Uitdieping van 4 mogelijke LIBOR uitfaseringsscenario’s
  • Actiepunten

Maak nu een start

Deze whitepaper wil je voorbereiden op de ingrijpende veranderingen die de BMR met zich meebrengt. Deze transitie zal invloed hebben op je IT-infrastructuur, operationele zaken, risicobeheer en producten. Willen we dit voor 2020 realiseren, dan is het nu tijd voor actie. Lees hier hoe je dit aanpakt.