Kennisitem
Download artikel 5 do’s bij het binnenhalen van nieuwe kapitaal Download

5 do’s bij het binnenhalen van nieuwe kapitaal

Beursgang of privé-investeerders: ze willen data zien

Beursgang of privé-investeerders: ze willen data zien

De afgelopen 20 jaar zagen we dat steeds minder ondernemingen de sprong naar de beurs waagden. Beursgenoteerde bedrijven zijn over het algemeen groter en stabieler dan eerste dot.com bedrijven die eind jaren 90 de beurs overspoelden. We zien wel een grote toename in de populariteit van private equity. Strengere regelgeving en regulering dragen in grote mate bij aan de keuze om langer te kiezen voor privé-kapitaal. Wat als bedrijf ook je voorkeur heeft, zonder een volledig en actueel inzicht in de financiën van jouw organisatie sta je nergens.

Data, dat is waar het om draait!

Wat je ook kiest, een goede voorbereiding is essentieel en in beide gevallen identiek. Je hebt actuele en historische data nodig om een plan van aanpak op te zetten om een beursgang voor te bereiden. Net zoals je privé-investeerders op de hoogte houdt met dezelfde realtime en historische cijfers. Voor veel bedrijven is het opleveren van deze data helaas geen makkelijke klus. Informatie blijft binnen bepaalde systemen steken, systemen zijn niet aan elkaar gekoppeld en een langetermijnvisie is er niet. Scherp dus jouw processen aan en integreer jouw IT-systemen. Deze whitepaper vertelt je hoe.

1.     Je financiële organisatie updaten

Start met het in kaart brengen van de vaardigheden en kennis binnen het financiële team. Een beursgang voorbereiden vereist specifieke vaardigheden. Heb je dit in huis? Begin met het opstellen van een team ongeveer een jaar voor de verwachte beursintroductie. Bedrijven die kiezen voor privé-investeerders moeten rekening houden met een verhoogde druk op de CFO. Ze moeten immers hoge verwachtingen van investeerders waarmaken en accurate financiële rapportages aanleveren om investeerders op de hoogte te houden.

2.     Zorg voor een goed bestuur van de onderneming

De directie speelt een cruciale rol in het bewaken van managementbeslissingen, strategie en doelstellingen. Een goede directie kent de branche, begrijpt de uitdagingen van het managementteam en geeft objectieve feedback.

In deze whitepaper ontdek je hoe moderne technologie jou helpt bij het werven van nieuw kapitaal.