European Market Infrastructure Regulation (EMIR) training

Maak kennis met de ins en outs van EMIR

Praktische informatie
Datum
OnderwerpEMIR
KostenVanaf € 550,-
LocatieAmsterdam
icoon inschrijvenInschrijven

EMIR is nieuwe Europese regelgeving voor derivatentransacties. Het doel van de regelgeving is om de derivatenmarkten veiliger te maken, met meer transparantie en minder systeemrisico.

EMIR maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen die de leiders van de G20 landen in 2009 zijn overeengekomen om een tweede financiële crisis als die in 2008 te voorkomen. Gerelateerde wetgeving is MiFID II in Europa en de Dodd-Frank Act in de Verenigde Staten.

In deze training maak je kennis met de ins en outs van EMIR. Er zal worden stilgestaan bij de achtergronden en doelstellingen van EMIR en het concept van clearing via een Central CounterParty (CCP) zal worden behandeld.

Kern van de opleiding wordt gevormd door de verschillende bouwstenen van EMIR voor financiële instellingen: de rapportageverplichting, de clearingverplichting en de risico-mitigerende maatregelen voor niet-centraal geclearde transacties.

Naast een behandeling van de regels zoals gesteld in EMIR, wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan hoe deze regels kunnen worden geïmplementeerd binnen financiële instellingen. Zo komen aan bod de classificatie van tegenpartijen in financiële en niet-financiële tegenpartijen, het maken van aanvullende afspraken met tegenpartijen en verschillende mogelijkheden voor het inrichten van de rapportageverplichting. Ook zal worden stilgestaan bij de eisen die EMIR stelt aan CCPs en Trade Repositories. En de impact die dit heeft op de tijdslijnen.

De training is zeer geschikt voor mensen die in hun werk te maken krijgen met EMIR. Dit varieert van klantgerichte Sales medewerkers tot Operations en Compliance medewerkers, maar ook projectleiders en business analisten die verantwoordelijk zijn voor de implementatie van EMIR. Deelnemers moeten beschikken over een basiskennis van bankieren. Enige kennis op het gebied van derivatenhandel is een pré.

De training kan worden gevolgd als open training of in-house en zal één dag in beslag nemen. Desgewenst kan de training worden uitgebreid met een extra dagdeel, waarin in meer detail zal worden stilgestaan bij de implementatie en de processen van central clearing. Voor meer informatie over in-house training kun je contact met ons opnemen.

Data open training
21 februari 2014 te Amsterdam
04 april 2014 te Amsterdam

Vereiste voorkennis
Deelnemers moeten beschikken over een basiskennis bankieren. Enige kennis op het gebied van derivatenhandel is een pré

Duur van de training
1 dag

Materiaal
Trainingsmateriaal

Prijs open training
€ 550,-
Dit bedrag is exclusief trainingsmateriaal en arrangementskosten

Prijs in-house training
€ 2.750,- (maximaal 10 deelnemers)
Dit bedrag is exclusief trainingsmateriaal

Download hier de brochure

Het programma:

Onderwerpen die tijdens deze één-daagse basis training EMIR aan de orde komen zijn:
De verschillende bouwstenen van EMIR voor financiële instellingen

  • De rapportageverplichting
  • De clearingverplichting
  • De risico-mitigerende maatregelen voor niet-centraal geclearde transacties.
Regels gesteld in EMIR en de implementatie van deze regels
  • De classificatie van tegenpartijen in financiële en niet-financiële tegenpartijen
  • Het maken van aanvullende afspraken met tegenpartijen en verschillende mogelijkheden voor het inrichten van de rapportageverplichting
  • De eisen die EMIR stelt aan CCPs en Trade Repositories en de impact die dit heeft op de tijdslijnen
Desgewenst kan de training worden uitgebreid met een extra dagdeel, waarin in meer detail zal worden stilgestaan bij de implementatie en de processen van central clearing.

De training is een combinatie van theorie en praktijk. De training is interactief met voldoende ruimte om je eigen vragen in te brengen.

Resultaten
Basis kennis van EMIR regels en verplichtingen en hoe deze geïmplementeerd kunnen worden in jouw organisatie.